pühapäev, 31. mai 2015

Gelatost

Sattusin mingi hetkel sellise "30 reasons, why..." artiklisarja peale, kus oli üks selline, mis tõi välja 30 põhjust, miks Roomas elamine sind igaveseks "ära rikub". Kuigi ma päris Roomakaks end pidada ei saa, siis olen küllalt arvestatava aja Roomas seigelnud ja võin öelda, et vähemalt ühe punkti osas läks see artikkel küll väga täppi: GELATO!




Arvasin ka ise tükk aega, et gelato on sama, mis jäätis, kuid tegelikult on jäätisega erinevus küllaltki suur- kui viimases on põhikomponendiks koor, siis gelatol piim. See muudab gelato kalorite osas vaesemaks kuid maitse osas tihti rikkalikumaks. Vast seetõttu, et selle serveerimistemperatuur on kõrgem, see "sulab suus" ja võimaldab maitseretseptoriter paremini maiustada. Kes teab, mis see kõige suurem põhjus olla võib, kuid gelato on päikeselise päeva maitsenaudinguks üks parimaid asju.

Itaalia on Gelato sünnimaa ja seetõttu on valikut siin tohutult. Loomulikult pead teadma, kust ja millist jäätist otsida, sest kogu Rooma keskus on täis "käsitööjäätisebutiike", kus tegelikult käsitööks võib nimetada vast vaid jäätiste letti paigutamist. Kogu seda Mendelejevi tabelit, mis sinna sisse visatud, ei julgekski vast suhu panna. Ükskord nägin näiteks elektrisinist jäätist, mille maitsekaardile oli paigutatud nimeks VIAGRA. Nojah.. Oo ajad, oo kombed.

Aga praegu tahan hoopis jagada oma mõnusamaid jäätiseelamusi Roomas. Lihtsalt selleks, et ise käsi põsakil juba Eestis olles seda tohutut maitsenaudingut uuesti läbi elada või ka jälgijatele vihjeks, kust head gelatot otsima minna. Üldiselt olen püüdnud sõbrad ka nendesse gelateriadesse viia ja ma pole veel ühegi suust kuulnud, et ei meeldinud. Aga nii mõnigi on peale esimest tuutut kohe järgmise otsa võtnud :')


COME IL LATTE


 Minu esimene jäätis Come il latte's
Foto: http://www.puntarellarossa.it/


Kodulehekülg: http://www.comeillatte.it/
Aadress: Via Silvio Spaventa 24/26, Rooma

Gelateria, mille peamiseks trumbiks minu jaoks on eristuvad maitsed ja pisike-hubane koht koos mõnusa teenindusega. Maitsete poolest on mu lemmikuks kujunenud karamelli ja himaalaja soola segu. Kuna mulle juba niigi meeldib soolase ja magusa maitse segamine, siis on see valik ideaalne. Lisaks on neil veel hulk sorbeesid, millest leidsin ühe päris koduse- rabarberi ja valge shokolaadiga. Taaskord, hapu-magus koos. Mis värk mul nende erineva iseloomuga maitsete kokkusobitamisega on?:)

Lisaks veel on siin palju lisasid- saad valida käsitööna valmistatud vahvli, lasta sisse niristada valged või tumedat shokolaadi, peale saab valida 5 erineva maitsega vahukoore vahel jne. Tõeline maiustajate paradiis!
Asukoht on üsna Termini läheduses, seega üles leidmisega keeruliseks minna ei tohiks. 
Hinnad on võrdlemisi soodsad, 3-maitsega jäätise eest küsitakse 3 eurot.






LA ROMANA



Kodulehekülg: http://www.gelateriaromana.com/

Gelato-paradiis! Kohalike seas hinnatud ja paljukülastatav Romana paistab juba kaugelt- ühest poekesest on tavaliselt nii 20-pealisest seltskonnast uksest välja ulatuv saba, kes ootavad oma korda, et oma jäist naudingut lõpuks käes hoida.
La Romanas muutub maitsevalik pidevalt ja on ilmselt seoses sellega, kuidas neil parasjagu toorainega olukord on ja kuidas toodetakse. Nende puhul saab "käsitööjäätist" pidada reaalsust kajastavaks terminiks, sest leti tagant paistab suur külmikuid, masinaid ja imearmsaid kokakostüümis ja -mütsides itaalia jätsimeistreid, kes uue gelato-laari nimel töötavad.
Valikus on ca 5 erinevat šokolaadimaitset, jogurtipõhjal tehtud jäätiseid, erinevate pähklite ja krõbeda sisu (nt küpsistega) maitseid ja puuviljalisi. Seega on valik alati raske. Seda aitavad töötajad lihtsustada, andes sulle huvipakkuvaid proovida, et parim valik teha.
Samamoodi niristatakse šokolaadi (kas valget või tumedat) tuutusse ja peale võid küsida vahukoort.

Hinnad on soodsad. Keskmise (3 maitsega) suurusega gelato saad soetada 2.50€ eest.


GIOLITTI

 foto: http://cosafarea.it/
Dorisega maiustamas :)

Koduleht: http://www.giolitti.it/

Giolitti on ilmselt üks kuulsamaid gelateriasid Centro Storicos ehk Rooma ajaloolises keskuses. See jääb Pantheoni ja Piazza Navona lähedusse, mistõttu on seal tavaliselt meeletud järjekorrad. Need korrad, mil mina sinna sattunud olen, sai valitud hetked, mil turiste on vähem (nt hommik või nädala sees) ning pääsesime ilma suurema ooteajata.

Maitsevalik on tohutu ja juba valikuprotsessi peale kulub seal meeletult aega. Õnneks lihtsustavad seda seintel olevad ekraanid, kus kõik maitsed läbi jooksevad, et saaksid need hiljem teenindajale ette laduda.
Poisid, kes jäätist serveerivad, on alati vaimukad, sõbralikud ja meisterlikud. Oh seda kiirust, millega sulle suur jäätisetuutu valmis meisterdadakse.

Kui satud Rooma kesklinnas uitama ning viitsid pikas järjekorras oodata, on maitseelamus garanteeritud. Hinnad on ka mõistlikud. Selline jäätisetuutu, mis meil Dorisega näpus on, maksis vast ca 3 euro kanti.





Kindlasti on Roomas veel väga häid gelateriasid, siin minu TOP. Kel veel vihjeid, kust Roomas head gelatot saada, ootan neid veel kuu aega. Jõuab ehk miskit uut veel maitsta :)


Cheers ja gelatoni!

0 kommentaari:

Postita kommentaar